Trg bana Josipa Jelačića 34, 34 330 Velika

Zaštita od mraza

Autor: Savjetodavna služba
Zaštita od mraza

Opasnost od mraza

(21. i 22. travnja 2017.)

 

Nastavno na prethodni e-mail, želimo Vas upozoriti kako se u našoj županiji (PSŽ) očekuje kasni proljetni mraz (ponegdje već i) u petak ujutro, a zasigurno u subotu ujutro. Prognoze govore o temperaturama na pleterničkom kraju od -0,5 do -1,0 ºC, u okolici Brestovca od -1 do -1,5 ºC, najčešće od -2 do -2,5 ºC, dok se na području Venja, Hrnjevca te Stražemana očekuju temperature i niže od -3,5 ºC.

Radi ovoga (a velika je vjerojatnost pojave najavljenog mraza), preporučujemo grijanje nasada paljenjem drvnih ostataka (ili guma) u noći s petka na subotu  i to od 4.oo sata ujutro do pojave sunca. Paralelno s ovim, valja već u petak popodne krenuti s prskanjem višegodišnjih nasada preparatima na bazi aminokiselina (DRIN, , Aminoteca 30%, Fitoalgen, Poly-amin, Trainer, Algovital i sl.). Preporučene pripravke primijeniti uz maksimalan utrošak vode i sukladno preporukama proizvođača.

Poduži tekst, vezan uz nastojanje da sačuvate Vaše nasade, u obrani od mraza,  možete vidjeti i na našoj službenoj stranici tj., na internetu na: Savjetodavna služba – već u naslovnici stranice.

Proizvođačima koji uzgajaju niskorastuće poljoprivredne kulture (npr. povrće)  uz tretiranje nabrojenim pripravcima na bazi aminokiselina i/ili giberelinske kiseline, preporučujemo pokrivanje zaštitnim folijama i/ili grijanje plastenika.

 

Tomislav Božičević, dipl.ing.agr,

viši stručni savjetnik za hortikulturu

 

U Kaptolu, 20. travnja 2017.

Arhiva vijesti
Pogledaj cijelu arhivu »
Razglednice
Linkovi