Ispis
Službeni dokumenti
Službeno glasilo
Hitova: 16825

DVD Velika je središnje vatrogasno društvo Vatrogasnog centra Velika i s ostala tri vatrogasna društva temelj je požarne zaštite Općine Velika.
Rad našeg vatrogasnog društva temelji se na programu rada i financijskom planu koji su za ovu godinu usvojeni na 116. redovnoj Skupštini. Program rada izvršen je dobro zahvaljujuci redovitom financiranju i zalaganju rukovodstva vatrogasnog društva i vatrogascima koji su izvršili svoja zaduženja. Izvršavanje programa rada započelo je povećanjem stručnosti članova vatrogasne postrojbe; nekoliko je članova položilo ispit za vatrogasca, vatrogasca I. klase i vatrogasnog časnika. Kasnije su im se pridružili i članovi vatrogasne mladeži, koji su prošli predvidenu obuku za mlade vatrogasce, a nastavljeno je tečajevima za akcidente, uporabu aparata za zaštitu dišnih organa i rad s alatima za razvaljivanje kod prometnih nesreća. Veći broj vatrogasaca produžio je liječnicke svjedožbe o sposobnosti obavljanja vatrogasnih intervencija. Povećan je broj članova primanjem dva vatrogasna pripravnika koji su dužni nakon godine dana proći obuku i položiti temeljni ispit za vatrogasca. Vatrogasna vozila i vatrogasna oprema smještena je u vatrogasno spremište. Sve se redovito održava i dopunjava. Montiranje uredaja za dopunjavanje zraka u koćnice vozila i stalno punjenje akumulatora ugradeno je iz sredstava za opremanje središnjeg vatrogasnog društva, a posredovanjem Državne uprave za spašavanje nabavljen je alat Holmatro za razvaljivanje u prometnim nesrećama.
Odgovornost vatrogasnog društva sastoji se u izvršavanju niza vatrogasnih mjera koje imaju za cilj da do požara ili nesreca ne dode, a ako dode da vatrogasci budu spremni, a vatrogasna oprema ispravna. Zbog toga vatrogasci stalno vježbaju, izlaze na vatrogasna natjecanja i sudjeluju u javnim vatrogasnim vježbama. Ovoga je ljeta takva vježba održana na veličkim bazenima u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Pretpostavka za vježbu bila je prometna nesreca s mrtvima i povrijedenima iznad bazena nakon koje je izbio požar raslinja i prijetilo zagadenje bazena. U tu vježbu bile su ukljucene sve žurne službe. Ulogu vatrogasaca odradila su sva cetiri vatrogasna društva iz Vatrogasnog centra Velika, uz uporabu novonabavljenih vatrogasnih vozila. Vježba je ocijenjena kao vrlo uspješna jer su sve službe zadovoljavajuce odradile svoj dio posla. Pored ovoga vatrogasci su izvršili više vatrogasnih intervencija od gašenja manjih požara do ispumpavanja i prijevoza vode. Nije zanemaren ni društveni život vatrogasnog društva, a ni suradnja s drugima. Tako je grupa vatrogasaca posjetila Dakovačke vezove i naše prijatelje u DVD Široko Polje. Druga grupa bila je u posjetu Vatrogasnoj zajednici Bakar-Kostrena i iskoristila povoljno vrijeme za odmor i kupanje na Jadranu.
Obilježen je Dan vatrogasaca, Sv. Florijan i održano obiteljsko druženje vatrogasaca na šumarijskom odmaralištu Gabrijlovac. Vatrogasci su po tradiciji sudjelovali u crkvenim svečanostima i na ispraćaju pokojnika iz redova podupirućih članova.
Tu možemo ubrojiti i sudjelovanje na godišnjim Skupštinama i obljetnicama drugih vatrogasnih društava kao i sudjelovanje u velickim manifestacijama: Vinkovo, Čuvajmo obicaje zavičaja, Dan općine i slićno. Ove godine naše vatrogasno društvo bilo je domaćin druženja vatrogasaca višegodišnjeg prijateljstva šest vatrogasnih društava i jedne Vatrogasne zajednice koji su 1997. godinepotpisali Povelju o suradnji i prijateljstvu. Organizirali smo, u travnju, sjednicu proljetne koordinacije, a u listopadu 7. vatrogasne susrete sa Sjednicom koordinacije i vatrogasnim igrama. Na Sjednici koordinacije je odluceno da se ciklus ovog vatrogasnog druženja ponovi pa će naše vatrogasno društvo opet biti domaćin za 7 godina.

top