Jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija. Velika je smještena na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini, 12 km sjeverno od Požege. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 270 m.

Velika je općina u Hrvatskoj, u Požeško-slavonskoj županiji. Velika je smještena na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini, 12 km sjeverno od Požege. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 270 m.
Općina Velika formirana je nakon provedenih višestranačkih izbora za predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave i uprave, 16.04.1993. godine.
Nakon provedenih lokalnih izbora 19. svibnja 2013. godine u Općinsko vijeće Općine Velika izabrano je 15 vijećnika i to 12 HDZ i 3 iz koalicije SDP, HSU, HNS. Predsjednica Općinskog vijeća je Antonija Pavlović, njezin zamjenik Vlado Vinčić. Izabrani općinski načelnik je Vlado Boban.

Povijest

Na južnim obroncima Papuka (953), nasuprot Požegi, uvuklo se među dvije planinske kose naselje Velika. Ispresijecano je brojnim brzacima potoka Veličanke. Istočnim dijelom planinskog lanca protiče rječica Dubočanka, a zapadnim dijelom Veličanka, zvana još i Božji zdenac. Mjesto je poznato već u srednjem vijeku. U njemu već u 12. st. postoji crkva, a župa se spominje 1332. godine. Sadašnja crkva, gotičkog stila, pripadala je augustincima. Građena je početkom 14. st., a god. 1435. spominje se i samostan. Za vrijeme turskog vladanja u Slavoniji ( 1535.– 1700.) jedino je u Velikoj bilo dopušteno vršiti vjerske obrede i zvoniti zvonima. U to vrijeme u Velikoj su bili oci Franjevci redovito obilazili zastrašene katolike, poučavajući ih u vjeri. U Velikoj i okolici našlo se rimskih grbova i novca. To je znak da je u ovom kraju i mjestu postojalo staro naselje. Možda je te stare i prastare stanovnike privukla topla voda, koja još i danas izvire iz stijene. Dva jaka vrela davala su dovoljne količine vode, što je omogućilo da su 1900. g. postojali zatvoreni bazeni i uređeni kupališni prostor.
Prema arheološkim nalazima iz same Velike i bliže okolice, naše mjesto je bilo naseljeno od pamtivjeka. Izmijenile su se tu mnoge kulture i mnogi gospodari. Prvi sačuvani, pisani, dokument u kojemu se spominje Velika, datira iz 1332. godine. Dakle, ove se godine navršilo 675. godina od prvog pisanog spomena našeg mjesta. Te, 1332. napravljen je zapis prilikom skupljanja papinske desetine iz kojeg se može iščitati da je ovdašnji župnik Demetrije platio 20 banovaca papinske desetine. U dokumentu se navodi de subcastro Velka, tj. podgrađe Velika. Taj zapis dovodi do nekoliko mogućih verzija gdje se u ono doba nalazila župna crkva, a gdje plemički kaštel i utvrda. Naime, prema nekim opisima veličkog kaštela to nikako nije utvrda iznad našeg mjesta kojeg svi znamo kao Velički stari grad. Prema nekim povjesničarima kaštel treba tražiti ili oko sadašnje crkve ili oko kapele sv. Marka u donjem dijelu Velike. Iz navedenog dokumenta, gdje se spominju i neka druga mjesta iz naše okolice bilo bi moguće utvrditi i ekonomsku snagu veličke župe. Bilo samo važno napomenuti da ova obljetnica nije mala. Mnogi veći hrvatski, ali i europski gradovi tada još nisu postojali ili su bili u samo začetku. Bilo bi lijepo, kad bismo mi Veličani, bili malo ponosniji na našu bogatu povijest i to prezentirali drugima i na dostojan način obilježavali i čuvali u tradiciji.

Stanovništvo

Prema popisu stanovnika Općina Velika u 24 naselja ima 5.607 stanovnika. Detaljan pregled možete vidjeti ovdje.
Antunovac 158
Biškupci 354
Bratuljevci 25
Doljanci 84
Draga 275
G. Vrhovci 10
Kantrovci 34
Lučinci 53
Markovac 1
Milanovac 45
Milivojevci 17
Nježić 1
Oljasi 63
Odžakovci 5
Poljanska 96
Potočani 182
Radovanci 483
Smoljanovci 3
Stražeman 231
Toranj 173
Trenkovo 799
Trnovac 398
Velika 2.117
UKUPNO 5.607


Turizam

Velika je rekreacijsko i turističko središte na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini u Slavoniji, 12 km sjeverno od Požege, nalazi se na nadmorskoj visini od 273 m
Velika je također poznata po njegovanju i čuvanju starih folklornih tradicija,te se svake godine u Velikoj u siječnju održava manifestacija „Vinkovo“ te u svibnju održava Smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja ima međunarodni karakter, a u sklopu smotre folklora već četiri godine se održava i Najduži stol u Hrvata, vodeća etno-gastro manifestacija ovoga kraja. Velika je i glavna planinarska polazišna točka za goru Papuk (954 m). Šetnje, planinarenja , kupanje ljeti, skijanje i sanjkanje zimi , sportsko penjanje, jahanje, brdski biciklizam, kampiranje te paragliding osnova su sportsko-rekreacijske ponude Velike, ali treba naglasiti i mogućnost lova i ribolova u okolici.
Blaga klima i idealni sportski tereni pružaju vrhunske uvjete za bazične pripreme sportaša. Turistička zajednica ima i svoj ured koji je otvoren od 2009.godine.